Search

Wat is het verschil tussen een rommelmarkt en een snuffelmarkt?

Rommelmarkt en vlooienmarkt
In principe een markt waar alleen tweedehands spullen worden verkocht maar tegenwoordig staan sommige organisatoren ook toe dat er nieuwe en partijgoederen worden verkocht. Op een rommelmarkt van een goed doel worden ook wel eens planten of zelfgemaakte spullen verkocht. De samenstelling van verkopers verschilt per markt, sommige rommelmarkten hebben bijvoorbeeld veel meer handelaren met kunst en antiek, andere markten trekken meer verkopers die hun overtollige huisraad zoals kleding, speelgoed en elektronica verkopen.

Rommelmarkt-braderie
Een markt waar ook verkopers staan met nieuwe spullen, soms ook met eten. De verhouding tussen rommel en nieuw kan verschillen, sommige markten hebben maar een paar verkopers met tweedehands spullen. Dit zijn vaak buitenmarkten die bijvoorbeeld als jaarmarkt in de zomermaanden in verschillende vakantieplaatsen wordt gehouden maar er zijn ook binnenmarkten. De verhouding tussen oud en nieuw verschilt per markt.

Curiosamarkt
Een curiosamarkt zit qua aanbod vaak tussen een rommelmarkt en antiekmarkt in. Je vind er verzamelwaardige spullen, antiek, kunst, vintage, brocante en meer. Kleding en elektronica kom je minder vaak tegen op een curiosamarkt.

Antiekmarkt
Op een antiekmarkt kom je vaak de mooiere verzamelwaardige spullen en antiek tegen. De prijzen op een antiekmarkt liggen dan vaak ook hoger dan op de andere markten. Op een antiekmarkt staan vaker antiquairs en antiekhandelaren en af en toe particulieren met bijvoorbeeld een grote verzameling.

Snuffelmarkt
De benaming snuffelmarkt kom je steeds meer tegen, dit kan een gewone rommelmarkt zijn maar het kan ook zijn dat er nieuwe spullen verkocht mogen worden. Vraag bij onduidelijkheid dus even na bij de organisatie wat je allemaal mag verkopen of kunt verwachten.

Bazar
De term bazar wordt vaak gebruikt voor een markt voor bijvoorbeeld een kerk of andere organisatie. Dit zijn vaak kleinere markten waar tweedehands spullen worden verkocht, evenals bijvoorbeeld planten en zelfgemaakte spullen. Ook zijn er vaak extra activiteiten zoals een loterij.

Vrijmarkt
De term wordt meestal gebruikt voor de markten tijdens Koningsdag waar iedereen z’n tweedehands spullen aan kan bieden. Vaak kun je gratis je spullen op een vrijmarkt verkopen maar er zijn ook markten waarbij je een organisator betaald voor een plekje. Ook worden sommige markten buiten de Koningsdag ook vrijmarkt genoemd.

Kofferbakverkoop of carboot sale
Een kofferbakverkoop is een markt waar verkopers komen met hun auto, bus, camper en soms aanhanger om vervolgens vanaf een kleedje op de grond, eigen meegebrachte tafels of vanuit hun voertuig allerlei spullen verkopen. Vaak is hier wat minder kunst en antiek te vinden en meer zolder- en schuuropruimingen.

Vintagemarkt
Een vintagemarkt is een markt waarop je vooral retro en vintage artikelen tegenkomt, denk hierbij aan spullen uit de jaren 1950, 1960 en 1970. Ook worden er soms nieuwere spullen aangeboden met een vintage uiterlijk. Er zijn regelmatig kleine meubels, vazen, decoratie, kleding etc.

Brocantemarkt
Een brocantemarkt is een markt met vooral decoratieve artikelen en woonaccessoires uit bijvoorbeeld Frankrijk en Engeland. Soms zijn het antieke of tweedehands spullen maar er is ook regelmatig nieuwe brocante, gemaakt naar oud voorbeeld en soms ook ‘oud’ of doorleefd gemaakt.

Platenbeurs
Op een platenbeurs staan verkopers met muziek en gerelateerde spullen. Denk aan LP’s, singles, CD’s, boeken over muziek, posters en meer. Soms vind je er ook filmmemorabilia en dergelijke.

Boekenmarkt
Een markt waar antiquaren en/of tweedehands boekenverkopers allerlei boeken verkopen. Soms bijzondere oude en zeldzame boeken, soms nieuwere boeken die nu ook nog in de winkel te koop zijn. Vaak vind je op een boekenmarkt ook wat prenten en ansichtkaarten.

Zelf een markt organiseren
Organiseer je zelf een markt? Meld deze ook aan op rommelmarktvinden!


Related posts

Leave a Comment